Lokalhistorisk Forening for Tølløse Egnen
Udflugt d. 7. september 2024
Den første lørdag i september havde foreningen arrangeret udflugt til Odsherred. Undervejs i bussen fortalte Eskild Lund om, hvordan Odsherred var opstået. Første stop var ved Esterhøj på toppen af Høve Stræde, hvor deltagerne fik fortalt lidt om gravhøjens historie, sagn og myter. Derefter kunne højen bestiges - hvis man havde mod på det – og man kunne nyde den fantastiske udsigt deroppe fra.
Frokost og kaffe / kage blev indtaget på Café Udsigten lige ved siden af Esterhøj. Herefter gik turen til Psykiatrimuseet og Det Psykiatriske Hospital i Annebergparken, Nykøbing Sj. De store, smukke bygninger er tegnet af arkitekt Kristoffer Nyrop Varming i Bedre Byggeskik-stil og blev taget i brug i 1915. Fra start af var Hospitalet indrettet til 678 patienter. Men der blev snart udvidet, så der i 1938 var 900 sengepladser: 396 til mænd og 504 til kvinder. Desuden rådede man over 50 ekstra senge, og så var der 50 pladser på ”Sikringen”, der var Danmarks første retspsykiatriske anstalt for de farligste, sindssyge forbrydere.
Vi havde først lejlighed til at besøge Det Psykiatriske Museum, hvor vi fik indblik i psykiatriens historie, og hvordan patienternes hverdag var. Herefter fik vi en meget fin guidet rundvisning på det store areal, der har rummet patientafdelinger, værksteder, gartneri, køkken, vaskeri, badeanstalt, brandstation m.v. Vi var også inde i stedets egen kirke, i kapellet og på kirkegården. Den sidstnævnte bliver også kaldt ”De hjerneløses kirkegård”. Det gør den, fordi der i en årrække blev udtaget mere end 2.000 hjerner på afdøde patienter – hjerner, der blev sendt til Psykiatrisk Hospital i Risskov med henblik på forskning. Udtagningen foregik i kapellet, og blev foretaget af plejepersonale, som udover den almindelige patientpleje havde en ekstra opgave. Udtagning af hjernerne foregik uden de pårørendes samtykke eller viden – en ringe trøst at det samme foregik på andre psykiatriske hospitaler i landet!
Det var en rigtig spændende dag, hvor vi lærte meget om psykiatrien og den holdning, man havde til patienterne. At turen blev afviklet i det mest fantastiske sensommervejr, var jo bare en ekstra gevinst for de 29 medlemmer, der deltog😊.
Den 22. maj
Kystsejlads har i flere århundreder været den vigtigste transportform. Vejene var ofte ufarbare, og sejlads i godt vejr var unægtelig at foretrække. Fladbundede kystfartøjer kunne lægge til, også der hvor der ikke var en havn. Lasten og passagerer blev så roet i land. For Tølløse Egnen var Holbæk i bunden af Isefjorden det nærmest tilgængelige sted.
Onsdag den 22. maj besøgte foreningen ”Kystliv Holbæk” – en forening der blev etableret i 2018 og holder til i en af de gamle haller på havnen. 24 medlemmer deltog og fik en spændende indføring i, hvad projektet går ud på.
Ture Møller, leder af Kystliv Holbæk og selv bådebygger, fortalte indledningsvis om, hvordan foreningen var opstået. Formålet er at bruge den lokale maritime natur og kultur med henblik på at skabe værdier i et moderne samfund. Nøgleordene er fællesskab, identitet og læring: at bygge og sejle med egntypiske både til fiskeri og kystfriluftsliv. For en båd til kystfiskeri er ikke bare en vilkårlig båd – der er forskellige typer, der hen over tid er blevet brugt i den sydøstlige, sydvestlige og den nordvestlige del af Isefjorden.
Ture Møller viste rundt i hallen og fortalte om, hvordan træet bliver skovet og forarbejdet på et savværk, for til slut at ende hos dem og blive anvendt til bygning af træskibe. Man har samarbejde med skoler og ungdomsuddannelser, og der kommer mange klasser/grupper og hjælper med det praktiske arbejde. Udover de faglige forløb arrangeres dags- og lejrture for de unge mennesker.
Kystliv Holbæk har 4 fastansatte medarbejdere. For at blive fastansat skal man være glad for at arbejde med mennesker, god til at bygge både og være fortrolig med maritime håndværk og friluftslivet ved kysterne. Projektet bliver finansieret af Holbæk kommune samt af forskellige fonde.
Ture Møller fortalte engageret og levende om Kystliv Holbæk, så selv de af os, der ikke vidste så meget om bådebyggeri , var meget klogere, da vi gik hjem.
Referent:
Inge-Lis Madsen
Den 11. januar
Middelalderarkæolog Martin Pavon: En rejse i Hvideslægtens fodspor.
Ingen dansk slægt har efterladt så mange legender og dominerende historiske skikkelser i vor historie som Hvideslægten. Skjalm Hvide, Absalon, Esbern Snare m.fl. har været med til at sætte deres præg på dansk historie og har efterladt sig flere synlige arkæologiske spor i landskabet på Sjælland.
Til gengæld er der meget ny viden om slægten, som endnu er ukendt for de fleste. Blandt andet, at den ikke skal opfattes som én slægt, men som fire i hinanden indgiftede stormandsslægter. Foredraget præsenterer den nyeste historiske og arkæologiske viden om slægten og dens kirker, borge og byer i Midt- og Nordvestsjælland.
Lokalhistorisk Forening for Tølløse Egnens CVR nummer: 30640640